Om du är intresserad av att veta hur upptäcka avlyssning, hur du tar reda på om ditt hus har blivit avlyssnat eller hur du upptäcker dolda kameror, kan du läsa vidare i den här artikeln som ger en fördjupad inblick i ämnet som tar upp olika typer av utrustning som ofta används för hemlig övervakning. Artikeln ger dig även tips om vad du kan göra för att hitta avlyssningsutrustning och vad du kan göra, och vilka produkter du kan använda för att skydda dig själv.

Kommersiella och privata övervakningskameror tenderar att vara ganska lätta att se och upptäcka Det var mestadels stora kameror, monterade på lika stora roterande armar, som ger kamerorna utmärkt synlighet för tjuvar och vandaler, men som också varnar för personer med dåliga avsikter. Användningen av vanliga övervakningskameror är helt legitim så länge de används på ett lagligt sätt.

en vanlig övervakningskamera som är synlig

De senaste åren har vi sett en ökning av användningen av dolda kameror och avlyssningsutrustning som använts på ett väldigt skrämmande sätt. Denna typ av utrustning har blivit lättillgänglig och kan köpas online. Utrustningen har placerats på hotellrum eller på AirBnB för att filma eller fotografera intet ont anande gäster i badrum eller i deras intima stunder och har sålts för stora summor pengar på olika webbplatser. Även hos olika företag har dolda kameror och dolda mikrofoner placerats ut i mötesrum. Det finns också många andra platser där vi kan utsättas för hemlig övervakning, bland annat i vårt eget hem, på kontoret eller på offentliga platser. Det verkar inte som att denna trend kommer att försvinna, men du kan vidta åtgärder för att säkerställa att du inte blir ett offer för den.

Dagens teknik gör det enklare än någonsin att placera kameror eller mikrofoner i ett rum. Att upptäcka dolda kameror, dolda ljudinspelare och avlyssningsutrustning kan verka som en svår uppgift, men det finns flera strategier du kan använda för att hitta avlyssningsutrustning, för att se till att ingen övervakar ditt hem, ditt kontor eller din integritet.

Många spionkameror är lätta att missa på grund av deras storlek. De minst synliga modellerna är faktiskt inte större än din tumme. Det första du bör göra om du misstänker övervakning är att gå igenom huset och kontrollera alla potentiella platser för dolda kameror eller dolda mikrofoner. Om en nybörjare har gömt de kan du hitta dolda kameror det på ett ganska uppenbart ställe (till exempel en bandad ljudinspelar under skrivbordet eller en kameralins som sticker ut från bokhyllan). Om det däremot är en övervakningsexpert som har placerat ut något, måste man vara extremt noggrann i sitt sökande.

liten dold kamera

När du går igenom rummen är det därför viktigt att kontrollera efter vajrar som hänger eller ligger på ovanliga ställen. Kameror behöver ström, och de är antingen anslutna till permanent ström via ledningar, eller så går de på batteri. Kameror behöver dessutom mycket mer kraft än mikrofoner. Ofta dras ledningar för permanent strömanslutning, om kameran inte är tillgänglig för obehöriga. Dessa ledningar kommer att döljas genom att slingra sig längs väggarna eller döljas bakom möbler. Dra ut soffor och bord från väggarna för att leta efter misstänkta ledningar. Att upptäcka batteridrivna kameror är lite mer utmanande, men i och med att dessa kameror innehåller batterier är de ofta något större än strömanslutna kameror. Som sagt, du bör också veta att det finns kameror som kan vara gömda i vanliga vardagsföremål, vanligtvis på permanent ström som tv-apparater eller taklampor.

Vardagsföremål som väcker uppmärksamhet

Det finns som sagt dolda kameror som är kamouflerade i vardagsföremål . Man måste vara uppmärksam på föremål som på ett eller annat sätt drar till sig ovanlig uppmärksamhet, till exempel – finns det ett föremål på ett ställe där det inte brukar vara? Är ett föremål placerat på en ovanlig plats eller i ovanliga positioner? Ser du till exempel en förlängningssladd liggande på ett bord, en väggklocka eller brandvarnare som har en nätsladd eller en konstig kaffebryggare stående i ett sovrum?

Du bör också vara medveten om föremål som har samma funktion, men som skiljer sig i form och färg. Ser du en brandvarnare som har en konstig form eller färg? Ser du ett eluttag som skiljer sig från andra eluttag? Tumregeln är att du alltid måste vara medveten om ovanliga saker.

Brandvarnare kan användas för att gömma en kamera

Människor som placerar gömd övervakningsutrustning använder oftast av föremål som redan finns i rummet. Till exempel en brandvarnare, som man oftast inte tänker på, utgör ett perfekt ställe att gömma en kamera eller mikrofon. Även en krukväxt kan vara ett perfekt gömställe för små kameror; en kamera kan nämligen enkelt placeras direkt i löven eller under jorden. Andra populära ställen att gömma spionutrustning är i väggar eller i taket. Många av dem är redan förklädda i funktionella vardagsföremål som väckarklockor, högtalare, lampor, laddare, termometrar, routers eller till och med i vitvaror.

Krukväxt kan vara ett perfekt gömställe för dolda kameror

Varje kamera måste dessutom placeras på ett sätt som möjliggör bästa inspelning. Kameror installeras oftast där obehöriga personer är mest intresserade av att spionera, till exempel riktade mot en dusch eller en säng. När det gäller dolda mikrofoner behöver du vara mer uppmärksam på områden där samtal är vanliga. Dolda ljudinspelare eller avlyssningsutrustning kan oftast fästas på ett bord, en stol, en soffa eller placeras i en dold låda i ett mötesrum. Den kan också vara förklädd till ett vanligt föremål, till exempel en penna med en ljudinspelare som bara ligger på skrivbordet. Det betyder att du även bör kontrollera vardagliga och synliga föremål som ligger runtom rummet.

Observera att dolda kameror kan installeras i badrum

Titta på eluttagen, tak- och vägglamporna. Alla typer av övervakningsutrustning behöver ström antingen direkt från eluttaget eller från sitt eget batteri. De flesta små kameror har en begränsad batteritid, så obehöriga försöker använda ett föremål som redan har en fast strömanslutning, till exempel en bordslampa. Var därför försiktig med allt som är anslutet till ström. Om du skickar i väg din TV eller andra mindre apparater för reparation, välj alltid ett företag du litar på. Kontrollera alltid alla föremål som har varit i händerna på främlingar. Var alltid medveten om vem som har tillgång till ditt hus när du är borta. Försök att hålla ett öga på hantverkare, och låt naturligtvis ingen annan än familj och nära vänner du litar på komma in i din bostad.

Kameradetektor

Om du har letat efter dolda kameror utan att upptäcka något, försök använda verktyg som kan hjälpa dig att upptäcka dem. En kameradetektor med infrarött LED-ljus är det enklaste sättet att upptäcka nästan vilken kamera som helst, oavsett om det är trådlösa eller DVR-kameror.

Oavsett hur en kamera döljs måste kameralinsen alltid vara avslöjad, alltså inte övertäckt, för att kunna fånga bilder. Om du pekar på en kameralins med en speciell typ av infrarött ljus kommer ljuset att reflekteras i linsen. Du får bäst resultat när rummet är mörkt, så släck alla lampor och dra ner gardinerna. Kameradetektorn är utrustad med en LED-lampa och en sökare. För att skanna rummet efter dolda kameror, titta bara genom sökaren med detektorlampan på. Om du ser en tydlig reflektion som inte kommer från en spegel eller någon annan blank yta, ändra vinkeln och försök att lokalisera kameran. Om reflektionens position ändras när du rör dig har du inte hittat något ovanligt. Om positionen däremot inte rör sig har du med största sannolikhet upptäckt objektivet på en spionkamera. Att undersöka ett rum med en kameradetektor kan både upptäcka dolda kameror i ditt hus och om inte annat skingra dina misstankar.

RF-detektor

En signaldetektor, eller en så kallad RF-detektor, är egentligen en signalmottagare som kan fånga upp radiovågor som sänds av trådlösa enheter. När signaldetektorn upptäcker radiovågor varnas användaren med ett ljudlarm eller vibration, och de flesta visar styrkan på den detekterade radiovågen genom segmenterade stapeldiagram med små LED-lampor. Ju starkare signal desto mer aktiveras LED-lamporna. RF-detektorer som används för att upptäcka avlyssning kallas "Bug detectors" på engelska. Ordet "Bug" syftar på hemlig övervakningsutrustning som sänder ljud eller video. Genom att flytta buggdetektorer till närliggande föremål som gömmer övervakningsutrustning, piper detektorn. Lyckligtvis kan de flesta radiovågor som används av trådlös överföring utrustning upptäckas. Enheter som arbetar vid höga frekvenser kan detekteras av de flesta detektorer.

RF-detektor är det mest effektiva verktyget för att upptäcka trådlös övervakningsutrustning som sänder video och ljud via radiovågor, oavsett om det är övervakning i form av WiFi-kamera eller trådlös mikrofon. En radiofrekvens finns alltid när en trådlös enhet tar emot eller sänder en signal. Mobiltelefoner, routers, Bluetooth-enheter och ljud- eller videosändare sänder ut radiovågor, men de sänds vid olika frekvenser. De flesta WiFi-kameror fungerar på 2,4 GHz. Trådlösa FM/UHF-ljudsändare fungerar dock på ett antal olika frekvenser. SIM-korts avlyssningsutrustning eller känd som "GSM Spy Bug" använder 2G eller 4G mobilnät för att skicka ljud, medan en del sofistikerad avlyssningsutrustning fungerar på mycket låga radiofrekvenser, så det är viktigt att använda en RF-detektor som kan upptäcka ett brett spektrum av olika frekvenser.

Buggdetektorer är speciellt utformade för att upptäcka sådana radiovågor på trådlös övervakningsutrustning, och alla fungerar enligt samma princip. Skillnaden ligger i hur sofistikerad utrustningen är. Dyrare modeller är kraftfulla och skannar hela RF-spektrumet, medan billigare modeller är designade för att endast skanna de frekvenser som oftast används för standard avlyssningsutrustning. Tänk på att billigare modeller inte kan upptäcka avancerad avlyssningsutrustning som fungerar vid låga frekvenser.

Den största skillnaden mellan utrustning som är utformad för att upptäcka avlyssningsutrustning är känslighet och selektivitet. En RF-detektor i den övre delen av konsumentmarknaden, eller från den professionella marknaden, är bättre på att detektera de specifika frekvenser som de flesta avlyssningsutrustningar fungerar med. Vissa mer avancerade modeller ger dig en numerisk avläsning som visar dig specifika frekvenser när dessa upptäcks. För att avslöja dold trådlös övervakningsutrustning i verkligheten skannar en sådan funktion rummet på ett mer effektivt sätt. När en signaldetektor som arbetar med maximal känslighet varnar kan det finnas en trådlös video- eller ljudsändare i rummet.

RF-detektor kan hitta avlyssningsutrustning

Hur använder man en RF-detektor?

När du undersöker ett rum och letar efter dolda kameror eller avlyssning, stäng av alla enheter som du vet sänder ut radiovågor. Bland annat mobiltelefoner, routers, Bluetooth-enheter och de flesta hemlarm skapar radiovågor som kan störa detektorn. Om du försöker upptäcka avlyssning i huset kommer du inte att kunna stänga av trådlösa enheter som finns i husen intill, men det minskar inte nödvändigtvis chansen att få reda på om ett rum har avlyssnats. Radiovågor kan penetrera väggar och tak, men radiovågornas styrka blir betydligt svagare när de inte siktar mot målet. Av denna anledning placeras oftast dold övervakningsutrustning i det rummet där sändaren vill spionera på.

Även om det är dyrt, lönar det sig att skaffa en professionell och mer avancerad RF-detektor. Vissa av dem kan till och med upptäcka spionprogram som är avstängda. De vanligaste RF-detektorerna måste fokusera på en aktiv signal. De flesta trådlösa kameror och dolda mikrofoner skickar inte ut signaler kontinuerligt, så när du gör en första inspektion av ett rum eller fordon är det viktigt att ge detektorn tillräckligt med tid. Vissa avlyssningsutrustning aktiveras först när de registrerar just ljud, så det är lämpligt att skapa lite ljud i rummet när du söker. Som regel fungerar alla typer av buggdetektorer enligt samma princip – de är utrustade med antenner och justerbar känslighet.

Den allmänna instruktionen:

 1. Slå på detektorn och minska känsligheten så att endast en indikatorlampa lyser.
 2. Gör ett test på en mobiltelefon – slå på din mobiltelefon och ring någon. Håll detektorn närmast telefonen medan den ringer. Flera indikatorlampor ska tändas. Om den inte gör det, öka känsligheten lite tills detektorn reagerar tydligt.
 3. Ta bort eller stäng av alla signalkällor såsom mobiltelefoner och trådlösa enheter som exempelvis routers och Bluetooth-enheter.
 4. Rikta antennen mot ett föremål och flytta detektorn närmast föremålet. Om detektorn avger varningar betyder det att någon signalkälla har hittats.
 5. Håll detektorn på längre avstånd från föremålet där detektorn är påslagen. Indikationen bör minskas.
 6. Flytta detektorn närmare föremålet igen och känn hur den reagerar. Upprepa detta för att hitta var signalen kommer ifrån.

Recensioner av olika signal- och kameradetektorer

RF PROTECT

Efter att ha provat olika RF-detektorer tror vi att RF PROTECT är den bästa buggdetektorn i denna prisklass som finns på marknaden idag. Detta exceptionella instrument kan upptäcka många typer av trådlös övervakningsutrustning med hög precision. Detta är vår favorit och ett perfekt verktyg för att upptäcka hemlig övervakning. Dessutom kan denna detektor ge en varning om att en dold mikrofon är gömd i en mobiltelefon för rumsavlyssning, eller ännu värre – för att avlyssna och spela in ett telefonsamtal. RF-Protect levererar exakt detektering av alla typer av trådlös avlyssning och kameraövervakning som fungerar på CDMA, GSM, WCDMA, 2G, 3G, 4G, FM/UHF, WiFi och även låga frekvenser såsom Bluetooth. Detta är den bästa modellen på marknaden på grund av dess förmåga att upptäcka enheter som sänder via låga frekvenser.

Fördelar
 • Mycket känslig och effektiv när det gäller att upptäcka dolda kameror och mikrofoner
 • Upptäcka buggar i mobiltelefoner
 • Detektering av låga frekvenser
 • Brett skanningsområde frekvenser mellan 1 MHz och 12000 MHz
 • Upptäcka GPS-spårare via magnetisk sensorantenn
 • Automatisk sökfunktion på en specifik frekvens under en längre period
 • Levereras med extern kameralins-detektor
 • Hög känslighet och utmärkt noggrannhet
Nackdelar
 • Något högt pris

RF-PROTECT - Professionell detektor

LawMate RD-30

Lawmate RD-30 kan upptäcka både kameralinser genom sitt integrerade infraröda LED-ljus och trådlösa ljud- och videosändare via sin radiovågsdetekterings-funktion. Den söker efter frekvenser mellan 20 MHz och 6 GHz. Detektorn kan hjälpa dig att upptäcka de flesta dolda kameror genom att antingen använda WiFi eller en enkel DVR-videoinspelare.

Fördelar
 • Integrerat infrarött LED-ljus för detektering av kameralinser
 • Hög känslighet
 • Liten och kompakt
 • Mycket enkel att använda
Nackdelar
 • Kan inte skilja på olika typer av frekvenser
 • Något låg noggrannhet

Multifunktionell detektor (RF-680)

RF-680 detektorn är en mångsidig detektor som både innehåller en signaldetekterings-funktion, infrarött LED-ljus för att skanna kameralinser och en magnetisk sensor för att upptäcka GPS-spårare. Alla dessa funktioner är integrerade i denna detektor, vilket ger dig ett brett utbud av funktioner för pengarna. Den söker dessutom efter frekvenser mellan 1 MHz och 8 GHz.

Fördelar
 • Innehåller sökare för kameralinser, frekvensdetektering och detektering av magnetiska GPS-spårare
 • Fler funktioner till ett bättre pris
 • Kan upptäcka avlyssningsutrustning som arbetar på låga frekvenser
Nackdelar
 • Kan inte skilja mellan olika typer av frekvenser

buggdetektor sweeper

Vad gör du om du har upptäckt avlyssningsutrustning eller dold kamera?

Om du har hittat någon form av övervakningsutrustning bör du vara noggrann med att inte vidta för snabba åtgärder. Du bör inte röra eller ta isär utrustningen. Lämna i stället genast rummet och kontakta polisen så att de kan utreda saken vidare. Genom att lämna kameran minskar du chansen att överskriva gamla inspelningar. Det kan vara så att bilden på gärningsmannen lagrades i minnet när hen monterade kameran, vilket innebär att chansen är stor att hitta gärningsmannen då hen kan ha filmat sig själv. Detsamma gäller självklart också avlyssningsutrustning.

Slutsats

Under de senaste åren har det skett en kraftig ökning av användningen av hemlig övervakning, särskilt genom trådlösa WiFi-spionkameror som kan skicka videor över internet till var som helst i världen. Det har också skett en stor ökning av användningen av olika avlyssningsutrustning som trådlösa mikrofoner eller GSM Bug. Den bästa försiktighetsåtgärden som du kan ta är att vara medveten om vem som har eller kommer att ha tillgång till ditt hus eller ditt kontor. Om din bostad har renoverat och du inte har varit närvarande under större delen av tiden för renoveringen bör du noggrant se över och besiktiga din bostad. När du har köpt eller hyrt en lägenhet eller ett hus, gå igenom bostaden noggrant innan du flyttar in. När du bor på hotell eller AirBnB, kontrollera rummen för övervakningsutrustning före incheckning.

Om du har misstankar eller märker indikationer på att någon har planterat en mikrofon eller kamera i ditt hem, på ditt kontor eller ditt hotellrum, rekommenderar vi att du använder en RF-detektor och kameradetektor för att vara säker. Spana in produktsortiment här på hemsidan. Du är alltid välkommen att kontakta oss om du behöver hjälp.